Jinekomasti

Jinekomasti erkeklerde görünen kadın tipi meme büyüklüğüdür.

Jinekomasti Ameliyatı

Jinekomasti, erkek meme dokusu büyümesinin en yaygın türüdür. Jinekomastide memenin glandüler dokusu büyür. Jinekomasti ameliyatı ile bu durum tedavi edilebilir. Jinekomastinin birçok nedeni vardır. Bazı hormonal dengesizlikler, alkol, bazı antidepresanlar ve vücut geliştirme ilaçları bu duruma katkıda bulunabilir. Meme dokusu, şiddetine bağlı olarak bir memede veya her iki memede de şişebilir.
Yenidoğanlarda ve ergenlik çağındaki erkeklerde hormonal değişikliklerden sonra veya tıbbi bir müdahaleden sonra bu durum gelişebilir. Çoğu zaman önemli bir sağlık sorunu değildir ancak zaman zaman erkeklerde meme bölgesinde ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir.

Jinekomasti Ameliyatı Yaşı

İlaç etkili olmazsa jinekomasti cerrahi olarak tedavi edilebilir. Jinekomasti ameliyatı ile meme dokusu direkt eksizyon yöntemleri kullanılarak alınabilir. Jinekomasti ve psikolojik sıkıntı durumunda tek çözüm ameliyattır. Genellikle ergenliği yeni bitirmiş bireylerde çok genç oldukları için yapılmaz. Bunun nedeni, ergenlik döneminden sonra hastanın jinekomastisinin tekrar ortaya çıkabilmesidir.

Jinekomasti Ameliyatı ve Tedavileri

Fazla dokudan kaynaklanan meme büyümesi tek başına liposakşın ile tedavi edilebilir. Liposakşın jinekomasti ameliyatı ile birlikte kullanılabilir; meme yağını giderir; ancak meme bezi dokusunu ortadan kaldırmaz. Yağı çıkarmak için ince bir emiş tüpü kullanılır. Ameliyattan önce göğse belirli bir sıvı enjekte edilir. Bu benzersiz ilaçlar sayesinde operasyon boyunca kanama olmaz veya çok az olur.
Ameliyatta liposakşın ve glandüler bezi  çıkarma kombine edildiğinde başarı oranı yüksektir. İşlemi deneyimli bir plastik cerrahın yapması başarıyı sağlayacaktır. Bu yüzden; cerrahlarımız sizin için en iyi seçimdir. Uluslararası standartlara uygun olarak, sağlık personelimiz hasta haklarını ve memnuniyetini ön planda tutarak, en kaliteli hizmeti en hızlı şekilde sunmaya çalışmaktadır.

Jinekomasti Nedir?

Jinekomasti erkeklerde görünen kadın tipi meme büyüklüğüdür. Özellikle yaz aylarında erkeklerde ciddi rahatsızlık yaratan bir durumdur. Normal şartlarda erkeklerin meme dokusu gelişmemiş bir yapıdır fakat çok da küçük olsa vardır. Bu dokunun veya bu meme dokusunun çevresindeki yağ dokusunun veya her ikisinin bir arada büyümesi ile karşımıza çıkan Jinekomasti, çözümü olan bir durumdur.

Yağ fazlalığı mı, Meme dokusu mu?

Bu soru hastalarım tarafından bana çok defa sorulan bir sorudur. Yukarıda bahsettiğim gibi Jinekomasti erkeklerde görülen kadın tipi meme büyüklüğüdür. Yine aynı şekilde yukarıda belirttiğim gibi bunun 3 ayrı farklı nedeni vardır:
  1. Meme Dokusunun büyümesi
  2. Meme dokusunun etrafında mevcut olan Yağ Dokusunun büyümesi
  3. Hem Meme Dokusunun hem de Yağ Dokusunun büyümesinin bir arada olduğu durum

Meme dokusu neden büyür?

Burada çok net söyleyebilirim ki son dönemlerde meme dokusu büyüklüğü daha fazla karşımıza çıkmaktadır. Fizyolojik olarak meme dokusunun büyümesi hormanal nedenlerden dolayı olmak zorundadır. Yani kadınlarda yüksek olan ama erkek cinsiyetinde eser miktarlarda bulunan östrojen hormonun kan seviyesinin artması meme dokusu büyüklüğünün olduğu jinekomasti oluşmasında ana nedendir. Erkek te östrojen hormonunun artması çok sık görülen bir durum değildir. Peki sık görülen bir durum olmamasına rağmen son zamanlarda neden fazla olarak görmekteyiz? Bunun ana nedeninin beslenme alışkınlıklarındaki değişiklikler olduğuna inanıyorum.
Özellikle günümüzde tavukların civciv lik döneminden kesilme dönemine sadece 21 günde gelmelerinin tek nedeni kendilerine ekstradan verilen östrojen hormonudur. Buradan da anlaşılabileceği gibi fazla miktarda tavuk tüketen insanlarda Jinekomasti gelişme sıklığı daha fazla olmaktadır. Burada şunu belirtmeliyim ki bu söylediklerim tamamen benim kendi pratiğimde gözlemlediğim şeyler. Jinekomasti için tarafıma tedaviye gelen hastalar ile konuşmalardan çıkardığım şeyler.

Nedene göre farklı tedaviler mi var?

Evet, genel itibarı ile Jinekomasti nedenine yönelik tedavi yöntemi değişiklik göstermektedir. Başlıca halk arasında söylendiği gibi açık veya kapalı ameliyat teknikleri vardır. Açık ameliyat meme başı etrafında yerleşim gösterecek bir kesi ile yapılan ve daha çok içerideki meme dokusunu çıkarmayı hedefleyen bir yöntemdir. Kapalı yöntem ise küçük deliklerden içeriye sokulup yapılan Lipoakşın işlemdir ki bu yöntem genellikle yağ dokusu fazlalığını almak amacı ile kullanılır.

Açık veya Kapalı ameliyat arasındaki farklar nelerdir?

Yukarıda da belirttiğim üzere nedene yönelik tedavi yöntemini seçmek her zaman için hasta mutluluğu için en kilit noktalardan biridir. Açık yöntem yani kesilerek yapılan yöntem ve kapalı yöntem yani küçük deliklerden yapılan liposakşın işlemi arasında farklar mevcuttur. Açık yöntem yani kesilerek yapılan yöntemde oluşacak izin gizlenmesi amaçlı iz meme başının etrafına yerleştirilir. Bu yöntem ile eğer varsa deri fazlası da alınabilir. Kapalı yöntem yani liposakşın iz açısından çok daha az iz bırakan bir yöntemdir. Memelerin büyüklüğüne göre 2 veya 3 adet 0.5 cm lik kesi izleri kalmaktadır. Kapalı yöntem yani liposakşında amaç dokunun bir kanül ile parçalanarak dışarı alınmasıdır. Deri dokusu ile kas dokusu arasındaki dokular parçalanarak dışarı vakum yardımı ile alınır. 

Hangi yöntem yapılacağına nasıl karar veriliyor?

Jinekomasti olan hastalarda yapılacak olan basit bir muayene ve de muayene bulgularını teyit edecek basit bir test ile ayrım çok rahat konur. Basit test dediğim şey Memem Ultrasonudur. Ultrason ile meme dokusu ile yağ dokusu oranları ortaya konur. Meme dokusunun mu Yağ dokusunun mu yoksa her ikisinin bir arada mı olduğu ortaya konacaktır.

Liposakşın yöntemi için ameliyat öncesi ve sonrası

Yukarıda birkaç defa belirttiğim üzere yağ dokusunun fazla olduğu durumlarda yapılacak olan Liposakşın yöntemi ile Jinekomasti tedavisinde ameliyat izi çok ama çok az olmaktadır. Bir kanül yardımı ile küçük deliklerden girilerek yağ dokusunun parçalanması ve sonrasında dışarıya doğru vakum yardımı ile alınması işlemi yapılmaktadır. Bu yöntemin en önemli kısmı ameliyat sonunda memelerin üzerine sıkı bir şekilde uygulanan korsedir.
Bu korsenin ana maçı kas dokusu ile deri dokusu arasından dışarıya alınan yağ dokusunun yerinde oluşan boşluğa dışarıdan bir baskı uygulayarak hem daha iyi iyileşmesini hem de olası bir kan veya vücut sıvı birikimin önlenmesidir. Korse 5-6 hafta süre ile takılmak zorundadır. Ağrı bu yöntem için çok önemli bir konu değildir. Korse bir şekilde baskı uygulayarak aslında hastanın ağrı duymasını da azaltmaktadır. Ameliyat ortalama 1 – 1.5 saat sürmektedir. Genellikle hastanede kalış gerekmemektedir.
 

Açık Yöntem için ameliyat öncesi ve sonrası

Meme dokusunun çok fazla olduğunda tercih edilen bu yöntem de meme başının çevresinde bazen yarım ay bazen de daha geniş bir şekilde yapılan kesiden gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda eğer deri fazlalığı da var ise alınabilmektedir. Bir hasta gurubu vardır ki sadece bu yöntem ile tedavi edilebilir: aşırı kilo verme sonrası meme bölgesinde fazla sarkıklıkları olan hastalar. Bu durumda amaç uygun bir şekilde deri fazlalığının alınmasıdır. Bu durumlarda yara izi sadece meme başının etrafında olmamaktadır. Ameliyat ortalama 1- 2 saat sürmektedir ameliyat sonrasında her zaman olmamak üzere korse uygulaması yapılabilmektedir. Bir gecelik hastanede yatış çoğu zaman gerekmektedir.