Meme İmplantları Meme Kanseri Riskini Artırır mı?

Meme implantları 1965’ten bu yana dünya çapında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu dönemde toplanan hasta verileri değerlendirildi ve meme kanseri ile meme implantları arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı. Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi saygın sağlık kuruluşları tarafından meme implantlarının meme kanserine neden olduğuna dair bir kanıt bulunmadığına dair açıklamalar yapılmıştır.

BIA-ALCL Nedir?
Son yıllarda meme implantlarının çevresinde gelişen kapsülden kaynaklanan bağışıklık sistemi kaynaklı tümör vakaları rapor edilmektedir. Meme İmplantına Bağlı – Anaplastik Büyük Hücreli Lenfoma (BIA-ALCL) olarak adlandırılan bu tümör meme kanseri olmayıp implant çevresinde gelişen kapsülden kaynaklanmaktadır. Şu ana kadar meme implantı çevresinde ALCL’li 359 hasta tespit edildi. Dünyada yaklaşık 10-11 milyon kadının meme implantı yaptırdığı dikkate alındığında görülme sıklığının üç yüz binde bir civarında olduğu söylenebilir. Bu çok nadir görülen tümör genellikle yavaş ve iyi ilerler. Erken tespit edilirse implant ve çevresindeki kapsülün çıkarılmasıyla cerrahi olarak başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Uygun şekilde tedavi gören hastaların tamamı sağlığına kavuştu. Hastalığa memenin şeklini sertleştiren ve bozan kapsül neden olur. Pürüzlü yüzeye sahip implantların implant çevresinde gelişme olasılığı daha yüksektir.

Meme Büyütme Ameliyatı Yaptırmayı Planlıyorsam Ne Yapmalıyım?
Meme implantı ameliyatı planlayan hastaların, vücutlarına yerleştirilen implantların özellikleri ve riskleri konusunda doktorlarından detaylı bilgi almaları gerekmektedir. Meme implantına bağlı anaplastik büyük hücreli lenfoma bu risklerden biridir. Çok nadir görülen bir durumdur ve oluştuğunda meme implantı ve kapsülünün cerrahi olarak temizlenmesi gerekir.

İmplantımla Ne Yapmalıyım?
Meme implantı uygulaması sonrasında takip oldukça önemlidir. Operasyon öncesi ve sonrasında memenin düzenli klinik ve radyolojik takibi yapılmalıdır. Memede ağrı, kitle, şişlik, sıvı hissi, asimetri, şekil değişikliği gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktorlarına haber vermelidirler. Erken teşhis edilen ve doğru tedaviyi alan ALCL vakalarının tamamı iyileşti.
Bunun Tedavisi Nedir?
Daha önce meme implantı yaptıran ve sorun yaşamayan hastaların kontrollerini aksatmaması dışında herhangi bir şey yapmasına gerek yoktur. Hem Dünya Sağlık Örgütü hem de FDA, sorunu olmayan hastalara herhangi bir tıbbi ya da cerrahi tedavi önermemektedir. İmplantlarında sertlik, şekil bozukluğu, ciddi asimetri gibi sorunlar yaşayan hastaların hekimlerine başvurması gerekmektedir. Klinik ve radyolojik muayene sonrasında uygun tedavi düzenlenecektir. Kapsül gelişimine bağlı olarak belirgin meme deformasyonu olan hastalarda uygun tedavi implantın kapsülle birlikte çıkartılıp kapsül ve sıvının histopatolojik ve sitolojik incelemeye gönderilmesidir.
Yukarıda belirttiğim belirtilerden herhangi birinden şüpheleniyorsanız lütfen bizimle iletişime geçin.